ΜΝΗΜΕΙΟ
ΜΝΗΜΕΙΟ
Το 1991, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυσή από την ίδρυση της Εθνικής Ασφαλιστικής και ύστερα από αίτησή της στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο χώρος κηρύχθηκε Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο. Τα κρατητήρια αναστηλώθηκαν και συντηρήθηκαν ώστε να αναδειχθούν τα ακιδογραφήματα και τα μηνύματα των κρατουμένων στις μεταλλικές πόρτες, στους τοίχους και τα παράθυρα. Κείμενα, ονόματα, χρονολογίες, σκίτσα κ.λ.π διασώθηκαν και τα δύο υπόγεια παραδόθηκαν στο κοινό ως επισκέψιμοι χώροι.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης βρέθηκαν αντικείμενα από χαρτί, μέταλλο και γυαλί, στις δεξαμενές, στα στεγανά της αποχέτευσης και στις εσοχές των μεταλλικών θυρών. Μικροαντικείμενα των κρατουμένων, που είχαν παραμείνει για μισό αιώνα, περίπου, παραπεταμένα ή κρυμμένα σε αθέατα σημεία των υπογείων ήρθαν στο φως, δέχθηκαν τις φροντίδες των ειδικών και εκτέθηκαν.
Για την ολοκλήρωση του έργου της συντήρησης, εργάστηκαν επιστήμονες του ΥΠΠΟ με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή κ. Ν. Μίνω.
Οι τοίχοι των υπογείων φυλακών του Μεγάρου της οδού Κοραή 4: Διακρίνονται χαράγματα των κρατουμένων αλλά και τα υλικά συντήρησης
Στις 16 Μαϊου του 1991 ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944 εγκαινιάστηκε από τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος αποδίδοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές του πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης, είπε μεταξύ άλλων:
…Πιστοί στα ιδανικά των προγόνων τους και στις αξίες που γεννήθηκαν κάτω από τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως για να αποκτήσουν στη συνέχεια ένα παγκόσμιο νόημα, οι Έλληνες του 1940-1944 όρθωσαν το ανάστημά τους και κατέπληξαν τον κόσμο, πρώτα με το έπος του στρατού μας στα βουνά της Ηπείρου και στα μακεδονικά οχυρά, αμέσως κατόπιν με τη μοναδική, από κάθε άποψη, στην παγκόσμια ιστορία, Μάχη της Κρήτης και ύστερα, χωρίς ανάσα, χωρίς διακοπή, με την Εθνική μας Αντίσταση που η συμβολή της στην τελική Νίκη έχει αναγνωριστεί από όλους τους συμμάχους, αλλά και από τους τότε αντιπάλους μας στο πεδίο της μάχης…
Την παραμονή των εγκαινίων το βράδυ, ακούστηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συναυλία που οργάνωσε η Εθνική Ασφαλιστική, το Πνευματικό Εμβατήριο του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού.
Η συναυλία αυτή, στην οποία περιλαμβάνονταν και τα “Δεκαοχτώ Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας” ήταν η πρώτη παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής. Τραγούδησαν η Μαρία Δημητριάδη, ο Πέτρος Πανδής και ο Μάνος Μουντάκης. Συμμετείχαν η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής της Ε.Ρ.Α, η Χορωδία της Ε.Ρ.Α και η Χορωδία Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης με διευθυντή τον Αντώνη Κοντογεωργίου.
Αφίσα από τη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής
Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο
Αριθ. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/626/13206
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Του Ν. 1558/85 «περί Κυβέρνησης και Κυβερνητικών Οργάνων» που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 137/τ.Α΄/26.7.85.
β) Του άρθρου 52 του Ν. 5351/1932 «περί Αρχαιοτήτων».
γ) Του Ν. 1469/50 «περί προστασίας ειδικής κατηγορίας οικοδομημάτων και έργων τέχνης μεταγενεστέρων του 1830».
δ) Του Π.Δ. 941/77 «περί Οργανισμού του ΥΠΠΕ».
ε) Την Π.Α. Υ/1021/20.4.90 «περί καθορισμού αρμοδιοτήτων της Αναπληρωτού Υπουργού Πολιτισμού Α. Ψαρούδα-Μπενάκη» (ΦΕΚ 286/τ.Β/20.4.90) και την ΥΑ ΥΠΠΟ/ΓΝΟΣ/54280/20.12.90 (ΦΕΚ 824/τ.Β/28.12.90).
2. Το Π.Δ. 161/26.4.84 (ΦΕΚ 54/Α/30.4.84) «περί ανακατανομής αρμοδιοτήτων των Υπουργείων ΥΠΠΕ-ΥΧΟΠ».
3. Όλα τα στοιχεία του φακέλου.
4. Την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων με αριθμό 3/31.1.91, αποφασίζουμε:
Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1469/50 τα υπόγεια του κτιρίου της οδού Κοραή 4 στην Αθήνα, ιδιοκτησίας της Εταιρείας «ΑΕΕΓΑ Η ΕΘΝΙΚΗ», διότι αποτελεί σημαντικό στοιχείο της νεώτερης ιστορίας της χώρας και μνημείο των αγώνων των Ελλήνων για την Ελευθερία, κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα, 1941-1944.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 18 Μαρτίου 1991
Η ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑ-ΜΠΕΝΑΚΗ
Συνεδρίαση για το χαρακτηρισμό της Κοραή 4 ώς ιστορικό διατηρητέο μνημείο
ΦΕΚ
Μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή .pdf το ΦΕΚ της συνεδρίασης καθώς και το ΦΕΚ της απόφασης.